Χρήση τεχνολογιών Cloud-Edge-IoT με στόχο την βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης.

GreenSupplyChain DIH (GSC) is a proud sponsor of the FOSSCOMM 2024 conference.
September 30, 2024
GreenSupplyChain DIH (GSC) is a proud sponsor of the FOSSCOMM 2024 conference.
September 30, 2024
Show all

Χρήση τεχνολογιών Cloud-Edge-IoT με στόχο την βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Βαλένθια, 5 Φεβρουαρίου 2025

Το έργο OCEI, μια πρωτοποριακή δράση καινοτομίας του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκίνησε επίσημα έχοντας στόχο να αντιμετωπίσει μια από τις πιο πιεστικές προκλήσεις του σήμερα. Την ανάπτυξη μια aνοιχτής πλατφόρμας Cloud-Edge-IoT και έξυπνων συστημάτων αυτοματοποιημένων αποφάσεων για την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας.

Η ραγδαία ανάπτυξη των υποδομών που βασίζονται σε δεδομένα, έχει αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας, το κόστος και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η πρόκληση αυτή ενισχύεται περαιτέρω από την κατακερματισμένη φύση των οικοσυστημάτων cloud, τα οποία δυσκολεύονται να διαχειριστούν αποτελεσματικά τους πόρους σε διάφορες συσκευές edge, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι αισθητήρες με δυνατότητα IoT και οι έξυπνες συσκευές. To O-CEI αντιμετωπίζει αυτόν τον κατακερματισμό, προωθώντας την απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ ανεξάρτητων οντοτήτων και επιτρέποντας την ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας και τη βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης.

Μια Ανοικτή Πλατφόρμα για ένα πιο Πράσινο Αύριο

To O-CEI στοχεύει στη δημιουργία μιας ανοικτής πλατφόρμας που δίνει έμφαση στη διαλειτουργικότητα, την ασφάλεια και την αξιοπιστία. Η πλατφόρμα επιδιώκει να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα για την επιτάχυνση της καινοτομίας και της υιοθέτησης  λύσεων CEI (CloudEdgeIoT), την ενεργοποίηση της ενεργειακής ευελιξίας, την καθιέρωση προτύπων CEI και την δημιουργία βιώσιμων και επεκτάσιμων επιχειρηματικών μοντέλων.

Η πλατφόρμα θα αναπτυχθεί βασισμένη σε πληροφορίες που θα συλλεχθούν σε έξι στρατηγικούς κάθετους τομείς, οι οποίοι αφορούν κρίσιμους τομείς όπως τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση, τα οχήματα που βασίζονται σε λογισμικό, η γεωργία, η εφοδιαστική αλυσίδα και το αστικό περιβάλλον. Για τον σκοπό αυτό, το  O-CEI θα υλοποιήσει οκτώ πιλοτικά μεγάλης κλίμακας για να παρουσιάσει καινοτόμες εφαρμογές, όπως η βελτιστοποίηση των δικτύων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η προώθηση της βιώσιμης παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, η ενεργοποίηση της έξυπνης φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και η διαχείριση της ενέργειας σε θαλάσσιους λιμένες. Μέσω 28 πραγματικών σεναρίων, το έργο επιδιώκει να αποδείξει την ευελιξία και την επεκτασιμότητά του, τονίζοντας τη δυνατότητά του να  μετασχηματίσει σε διάφορους τομείς και να προωθήσει τη βιώσιμη καινοτομία.

Με την προώθηση των ανοικτών προτύπων και των τεχνολογιών εικονικοποίησης (virtualization), το έργο θα επιτρέψει την συνεργασία και την καινοτομία σε όλους τους έξι κάθετους τομείς. Αυτή η διατομεακή ενσωμάτωση θα δώσει τη δυνατότητα στις βιομηχανίες να κάνουν ταχύτερες και ακριβέστερες ενεργειακές προβλέψεις και να εφαρμόζουν προσαρμόσιμες λύσεις, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το έργο θα διαθέσει έως και 4 εκατομμύρια ευρώ για δύο (2) Ανοικτές Προσκλήσεις (Open Calls) οι οποίες θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2026.

Ένα όραμα για Στρατηγική Αυτονομία και Βιωσιμότητα

Το O-CEI ενώνει 58 εταίρους από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων φορέων της βιομηχανίας, ερευνητικών οργανισμών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ΜΜΕ και μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Μαζί, οι εν λόγω φορείς θα διαμορφώσουν ένα ανθεκτικό οικοσύστημα και μια ανταγωνιστική αγορά για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους βασικούς φορείς καινοτομίας.

Ο συντονιστής του έργου, καθηγητής Carlos Enrique Palau Salvador από το Πολυτεχνείο της Βαλένθιας, υπογράμμισε τις μετασχηματιστικές δυνατότητες του O-CEI: “Το O-CEI αντιπροσωπεύει ένα τολμηρό βήμα προς τον επανασχεδιασμό των οικοσυστημάτων Cloud-Edge-IoT της Ευρώπης. Αξιοποιώντας τη συλλογική δύναμη των βιομηχανιών και των καινοτόμων, δημιουργούμε λύσεις που βελτιστοποιούν την ενεργειακή απόδοση για μια πιο βιώσιμη και ανθεκτική ψηφιακή υποδομή. Το O-CEI δεν αφορά μόνο την τεχνολογία – αφορά την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές”

Αν ενδιαφέρεστε να ακολουθήσετε την πορεία του έργου O-CEI, ακολουθώντας μας στο LinkedIn και το Mastodon και επισκεφθείτε μας στο website.

Υπεύθυνη Επικοινωνίας του έργου: olivia.ciubotariu@digital4planet.org ή support@o-cei.eu

______________________

Το O-CEI ( Ανοικτή Cloud Edge IoT πλατφόρμα υιοθέτησης σε μεγάλης κλίμακας διατομεακά πιλοτικά) σε αριθμούς:

  • 6 βασικοί στρατηγικοί τομείς: δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτροκίνηση, οχήματα που ορίζονται από λογισμικά, αγροδιατροφή και γεωργία, εφοδιαστική αλυσίδα και αστικό περιβάλλον.
  • 8 πιλοτικές εφαρμογές μεγάλης κλίμακας, με 28 σενάρια πραγματικών συνθηκών:
    • P1 – Βελτιστοποίηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας κατά την ενσωμάτωση των ΑΠΕ
    • P2 – SDV για το όχημα ως λογισμικό
    • P3 – Έξυπνη φόρτιση (ΒΕΝ) για την πράσινη λειτουργία του ταχυδρομικού στόλου
    • P4 – Διαχείριση ενέργειας σε ένα απαιτητικό σενάριο θαλάσσιου λιμένα
    • P5 – Βιώσιμη διαδικασία εκτεταμένης παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων
    • P6 – Αποδοτικότητα των λειτουργιών ηλεκτρονικού ελκυστήρα σε καλλιέργειες ακτινιδίων μεγάλης κλίμακας
    • P7 – Ιδιωτική ανάπτυξη 5G για ενισχυμένη φόρτιση διανομής EV
    • P8 – Κοινωνική αποδοχή της ενεργειακής ευελιξίας σε αστικές περιοχές

To GreenSupplyChain DIH ηγείται του 5ου πιλοτικού που αφορά την ενεργειακή και περιβαλλοντική βιώσιμη παραγωγή Χαλουμιού στην Κύπρο σε συνεργασία με τους Embio Diagnostics και Charalambides Christis. Ο βασικός στόχος  του πιλοτικού είναι η χρήση   τεχνολογιών O-CEI για την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της ενέργειας με βάση το IoT, προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα ανά κιλό γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κύπρο, προωθώντας τη βιώσιμη γεωργία παρά τις δύσκολες κλιματικές συνθήκες. Στόχος των απολεσμάτων του πιλοτικού, είναι να μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλα τυροκομικά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) με  ισχυρό εξαγωγικό χαρακτήρα, όπως το χαλούμι.

 

GreenSupplyChain Digital Innovation Hub
Διεύθυνση γραφείου στην Ελλάδα: Παραμυθίας 39, 10437, Αθήνα
Διεύθυνση γραφείου στην Ολλανδία: 2271HK Voorburg, Netherlands
www.greensupplychain.eu